EMPEDRAT
EMPEDRAT
Com vam comentar la setmana passada, avui farem un
plat tradicional català, en especial de les comarques de Tarragona. Però com és costum en aquest receptari, hi
aportarem petites modificacions, amb la idea d’enriquir una miqueta més el
plat.
INGREDIENTS:
- ½ kg. de mongetes del ganxet
- 2 cebes tendres
- 3 tomàquets madurs
- Olives negres
- Pebrot vermell escalivat
- Bacallà esqueixat
- Anxoves amb oli
Per a la vinagreta:
- 300 cc d’oli
- 100 cc de vinagre
- 2 cullerades de mostassa a l’antiga
ELABORACIÓ:
Poseu les mongetes en remull tota la nit, seguint
la norma de posar el doble d’aigua que de mongetes. L’endemà, escorreu-les i renteu-les amb aigua corrent. Poseu les mongetes en una olla amb aigua amb
les mateixes proporcions (el doble d’aigua que de mongetes). Poseu-les a coure a foc lent i deixeu que es
vagin coent. Quan comencin a bullir,
traieu l’escuma blanca de la primera bullida, amb l’ajut d’una escumadora. Afegiu-hi un bon raig d’oli i deixeu que
continuïn bullint una hora i mitja aproximadament, fins que veieu que són
cuites. Uns 10 minuts abans d’acabar la
cocció, hi afegiu una mica de sal. Quan
ja estiguin cuites, comproveu que estiguin bé de sal, i si convé, rectifiqueu i
deixeu-les dins l’aigua uns minuts més, per tal que agafin el gust de sal, però
ja fora del foc. Escorreu-les i
deixeu-les refredar.
Per fer l’empedrat, peleu el tomàquet, traieu-li
les granes i talleu-lo a daus petits.
Poseu-lo en un bol. Al mateix bol, afegiu-hi el pebrot escalivat
tallat petit, la ceba tendra també tallada, les olives negres desossades i
tallades petites, el bacallà esqueixat i les anxoves, també tallades. Barregeu-ho tot i afegiu-hi les mongetes
fredes.
Prepareu la vinagreta: en un bol, barregeu els ingredients i
emulsioneu-los tot remenant amb energia.
Aquest plat s’ha de servir fred i amanit amb la vinagreta, segons el
vostre gust.
RECOMANACIONS:
També podeu incorporar-hi un ou dur tallat.
Originalment aquesta recepta s’amaneix amb oli, sal
i vinagre, però personalment trobo que aquesta vinagreta li escau molt bé.
He posat
mongetes del ganxet, però podeu fer servir les mongetes o els fesols que
més us agradin.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada