EMPEDRAT


EMPEDRAT


Com vam comentar la setmana passada, avui farem un plat tradicional català, en especial de les comarques de Tarragona.  Però com és costum en aquest receptari, hi aportarem petites modificacions, amb la idea d’enriquir una miqueta més el plat.

INGREDIENTS:

  •         ½ kg. de mongetes del ganxet
  •         2 cebes tendres
  •         3 tomàquets madurs
  •         Olives negres
  •         Pebrot vermell escalivat
  •         Bacallà esqueixat
  •         Anxoves amb oli

Per a la vinagreta:

  •         300 cc d’oli
  •         100 cc de vinagre
  •         2 cullerades de mostassa a l’antiga


ELABORACIÓ:

Poseu les mongetes en remull tota la nit, seguint la norma de posar el doble d’aigua que de mongetes.  L’endemà, escorreu-les i  renteu-les amb aigua corrent.  Poseu les mongetes en una olla amb aigua amb les mateixes proporcions (el doble d’aigua que de mongetes).  Poseu-les a coure a foc lent i deixeu que es vagin coent.   Quan comencin a bullir, traieu l’escuma blanca de la primera bullida, amb l’ajut d’una escumadora.  Afegiu-hi un bon raig d’oli i deixeu que continuïn bullint una hora i mitja aproximadament, fins que veieu que són cuites.  Uns 10 minuts abans d’acabar la cocció, hi afegiu una mica de sal.  Quan ja estiguin cuites, comproveu que estiguin bé de sal, i si convé, rectifiqueu i deixeu-les dins l’aigua uns minuts més, per tal que agafin el gust de sal, però ja fora del foc.  Escorreu-les i deixeu-les refredar.
Per fer l’empedrat, peleu el tomàquet, traieu-li les granes i talleu-lo a daus petits.  Poseu-lo en un bol.  Al  mateix bol, afegiu-hi el pebrot escalivat tallat petit, la ceba tendra també tallada, les olives negres desossades i tallades petites, el bacallà esqueixat i les anxoves, també tallades.  Barregeu-ho tot i afegiu-hi les mongetes fredes.
Prepareu la vinagreta:  en un bol, barregeu els ingredients i emulsioneu-los tot remenant amb energia.  Aquest plat s’ha de servir fred i amanit amb la vinagreta, segons el vostre gust.

RECOMANACIONS:

També podeu incorporar-hi un ou dur tallat.
Originalment aquesta recepta s’amaneix amb oli, sal i vinagre, però personalment trobo que aquesta vinagreta li escau molt bé.
He posat  mongetes del ganxet, però podeu fer servir les mongetes o els fesols que més us agradin.

Comentaris

Les més populars