TRINXAT DE LA CERDANYA
TRINXAT DE LA CERDANYA
Una aportació exquisida de les comarques de muntanya a la
cuina, que no pot faltar a cap receptari de nivell.
INGREDIENTS:
ü 1 kg de patates
ü 1 kg . de col d’hivern
ü 4 grans alls
ü 8 talls de cansalada del coll
ü Botifarra negre (opcional)
ü Pebre vermell dolç
ü Sal i pebre negre
ü Oli d’oliva i
llard de porc
ELABORACIÓ:
Traieu les fulles més dures de la col i la resta
talleu-la a juliana i poseu-la a coure en un olla amb aigua bullint. Quant
porti ½ hora aproximadament, afegiu-hi a l’olla les patates, pelades i tallades
a trossos mitjans i deixeu-ho coure tot plegat
fins que tot estigui cuit. (aproximadament ½ hora més). Un cop estigui
cuit escorreu les patates i la col, mirant de reservar l’aigua de la cocció.
Un una paella , poseu-hi la llard de porc, un bon raig
d’oli i els alls, pelats i tallats i laminats, quan els alls estiguin daurats
els retireu i afegiu a la paella la cansalada i la coeu fins que estigui
cruixent , un cop estigui al seu punt la reserveu i en el mateix oli fregiu la
col i patata que teníeu ja cuit, rectifiqueu de sal i pebre afegiu una
culleradeta de pebre vermell dolç i ho aneu aixafant tot amb l’ajut d’una
forquilla fins que quedi una massa no gaire fina (si esta molt espessa podeu
afegir-hi una mica d’aigua de la cocció de la col i patata)
Quan veieu que va agafant un color dauradet ja podeu
servir-ho, acompanyat de la cansalada i els alls.
Aquesta seria la recepta tradicional, jo personalment he
incorporat algun detalls que al meu gust la fan més saborosa.
Faig servir cansalada fumada i la meitat la faig cruixent
i l’altra meitat la tallo a dauets petits i l’incorporo amb uns tallets de
botifarra negre a la paella amb la patata i la col fregint-ho tot plegat i fent que quedi incorporat al trinxant.
Sens dubte la millor època es d’hivern que es quan estan millor les cols, però un trinxat es
sempre un plat excel·lent.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada