TRINXAT DE LA CERDANYA


TRINXAT DE LA CERDANYA


Una aportació exquisida de les comarques de muntanya a la cuina, que no pot faltar a cap receptari de nivell.

INGREDIENTS:

ü  1 kg de patates
ü  1 kg. de col d’hivern
ü  4 grans alls
ü  8 talls de cansalada  del coll
ü  Botifarra negre (opcional)
ü  Pebre vermell dolç
ü  Sal i pebre negre
ü  Oli d’oliva  i llard de porc

 ELABORACIÓ:

Traieu les fulles més dures de la col i la resta talleu-la a juliana i poseu-la a coure en un olla amb aigua bullint. Quant porti ½ hora aproximadament, afegiu-hi a l’olla les patates, pelades i tallades a trossos mitjans i deixeu-ho coure tot plegat  fins que tot estigui cuit. (aproximadament ½ hora més). Un cop estigui cuit escorreu les patates i la col, mirant de reservar l’aigua de la cocció.
Un una paella , poseu-hi la llard de porc, un bon raig d’oli i els alls, pelats i tallats i laminats, quan els alls estiguin daurats els retireu i afegiu a la paella la cansalada i la coeu fins que estigui cruixent , un cop estigui al seu punt la reserveu i en el mateix oli fregiu la col i patata que teníeu ja cuit, rectifiqueu de sal i pebre afegiu una culleradeta de pebre vermell dolç i ho aneu aixafant tot amb l’ajut d’una forquilla fins que quedi una massa no gaire fina (si esta molt espessa podeu afegir-hi una mica d’aigua de la cocció de la col i patata)
Quan veieu que va agafant un color dauradet ja podeu servir-ho, acompanyat de la cansalada i els alls.



Aquesta seria la recepta tradicional, jo personalment he incorporat algun detalls que al meu gust la fan més saborosa.
Faig servir cansalada fumada i la meitat la faig cruixent i l’altra meitat la tallo a dauets petits i l’incorporo amb uns tallets de botifarra negre a la paella amb la patata i la col fregint-ho tot plegat i  fent que quedi incorporat al trinxant.
Sens dubte la millor època es d’hivern que es quan  estan millor les cols, però un trinxat es sempre un plat excel·lent. 

Comentaris

Les més populars