LIONESAS DE CREMA
LIONESAS DE CREMA
Avui
recuperem un nom més que un postra: les
clàssiques lioneses, més conegudes com a profiterols. Són uns postres típicament catalans, amés,
amb la mateixa massa podem fer deliciosos canapés salats, només cal posar-hi
una mica d’imaginació. Avui farem les de
crema i aprofitarem per donar una recepta de crema pastissera.
INGREDIENTS:
Per les lioneses:
ü ¼
de litre d’aigua
ü 100
grs. de mantega
ü 125
grs. de farina
ü 1
pols de sucre
ü 1
pols de sal
ü 3
o 4 ous
Per la crema:
ü 1
litre de llet
ü 150
grs. de sucre
ü 75
grs. de farina
ü 25
grs. de farina de blat de moro
ü 1
pal de canyella o de vainilla
ü 1
ou sencer
ü 7
rovells d’ou
ELABORACIÓ:
De les lioneses:
En un
pot al foc posem l’aigua i la mantega.
Quan la mantega estigui desfeta, hi afegim la farina, la sal i el
sucre. Ho traiem del foc i hi incorporem
els ous d’un en un, remenant fins que tot estigui ben barrejat. Ho deixarem reposar uns 10-15 minuts i damunt
d’una plata per anar al forn sucada amb una mica de mantega farem petites boletes
amb la pasta, separades entre elles. Va
molt be fer-ho amb una mànega.
I per
acabar, ho posarem a un forn de 160º uns 20 minuts, i després les deixarem
refredar abans de manipular-les.
Ara
passarem a fer la crema:
Posem la llet
en un pot amb la canyella i ho farem bullir durant uns 5 minuts. Després ho retirarem del foc i deixarem que
s’atemperi. A banda, i en un bol hi
posarem el sucre, la farina de blat de moro i la farina. Ho barrejarem be i incorporarem un raig de
llet freda remenant-ho tot be fins fer una crema. Finalment hi incorporarem els rovells d’ou i
l’ou sencer. Tornarem a posar el pot amb
la llet a foc suau i hi afegirem la barreja sense parar de remenar i vigilant
que no arribi a bullir. Quan hagi
espessit una mica, aproximadament uns 5 minuts, ho retirarem del foc i ho
deixarem refredar.
Un cop
tinguem les lioneses i la crema ben fredes, obrirem, amb molt de compte de no
trencar les lioneses, i amb l’ajut d’una mànega les anirem omplint. Per acabar, tirarem una mica de sucre llustre
al damunt.
RECOMANACIONS
Aquesta
massa també es pot farcir amb nata, trufa, etz...
Al ser
una massa neutra, també es pot farcir amb productes salats: paté, sobrassada,...
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada