LIONESAS DE CREMA


LIONESAS DE CREMA


Avui recuperem un nom més que un postra:  les clàssiques lioneses, més conegudes com a profiterols.  Són uns postres típicament catalans, amés, amb la mateixa massa podem fer deliciosos canapés salats, només cal posar-hi una mica d’imaginació.  Avui farem les de crema i aprofitarem per donar una recepta de crema pastissera.

INGREDIENTS:

Per les lioneses:


ü  ¼ de litre d’aigua
ü  100 grs. de mantega
ü  125 grs. de farina
ü  1 pols de sucre
ü  1 pols de sal
ü  3 o 4 ous

Per la crema:


ü  1 litre de llet
ü  150 grs. de sucre
ü  75 grs. de farina
ü  25 grs. de farina de blat de moro
ü  1 pal de canyella o de vainilla
ü  1 ou sencer
ü  7 rovells d’ou

ELABORACIÓ:


De les lioneses:

En un pot al foc posem l’aigua i la mantega.  Quan la mantega estigui desfeta, hi afegim la farina, la sal i el sucre.  Ho traiem del foc i hi incorporem els ous d’un en un, remenant fins que tot estigui ben barrejat.  Ho deixarem reposar uns 10-15 minuts i damunt d’una plata per anar al forn sucada amb una mica de mantega farem petites boletes amb la pasta, separades entre elles.  Va molt be fer-ho amb una mànega.

I per acabar, ho posarem a un forn de 160º uns 20 minuts, i després les deixarem refredar abans de manipular-les.

 Ara passarem a fer la crema:

  Posem la llet en un pot amb la canyella i ho farem bullir durant uns 5 minuts.  Després ho retirarem del foc i deixarem que s’atemperi.  A banda, i en un bol hi posarem el sucre, la farina de blat de moro i la farina.  Ho barrejarem be i incorporarem un raig de llet freda remenant-ho tot be fins fer una crema.  Finalment hi incorporarem els rovells d’ou i l’ou sencer.  Tornarem a posar el pot amb la llet a foc suau i hi afegirem la barreja sense parar de remenar i vigilant que no arribi a bullir.  Quan hagi espessit una mica, aproximadament uns 5 minuts, ho retirarem del foc i ho deixarem refredar.

Un cop tinguem les lioneses i la crema ben fredes, obrirem, amb molt de compte de no trencar les lioneses, i amb l’ajut d’una mànega les anirem omplint.  Per acabar, tirarem una mica de sucre llustre al damunt.

RECOMANACIONS


Aquesta massa també es pot farcir amb nata, trufa, etz...
Al ser una massa neutra, també es pot farcir amb productes salats:  paté, sobrassada,...

Comentaris

Les més populars