VEDELLA AMB BOLETS
VEDELLA AMB BOLETS
Un
clàssic de la cuina catalana que no pot faltar a cap receptari.
INGREDIENTS:
·
Una peça de rodó de la cuixa de vedella
·
2 cebes
·
1 cabeça d’alls
·
2 pastanagues
·
1 porro
·
2 tomàquets
·
Bolets variats
·
Sal, pebre, farina
·
Herbes aromàtiques (farigola, julivert, romaní i
orenga)
·
Llard de porc
·
Oli d’oliva
·
Vi blanc
ELABORACIÓ:
Lligueu
la peça de vedella si no us l’han venut lligada. Prepareu una bressa tallant totes les
verdures i poseu-les al fons d’una safata que pugui anar al forn. Salpebreu la carn i poseu-la damunt de les
verdures. Poseu damunt la carn un parell
de cullerades de llard de porc i un bon raig d’oli. Per acabar, poseu-hi les herbes aromàtiques. Poseu la safata al forn i coeu-ho a 180º
durant un parell d’hores. El temps de
cocció dependrà de la mida de la peça de vedella. Per saber si és cuita, cal punxar-la i quan
no surti sang, es pot considerar feta.
Durant la cocció, gireu de tant en tant la vedella i durant la mitja
hora final, regueu-ho amb el vi blanc un parell de vegades. Un cop tingueu la carn cuita, traieu la
safata del forn, aparteu la carn i deixeu que es refredi. Poseu la safata amb les verdures damunt del
foc i rostiu-les una mica més. Quan
comencin a enfosquir-se, tireu-hi dues o tres cullerades de farina, fregiu-la
amb les verdures i acabeu-la d’omplir d’aigua.
Coeu-ho tot plegat fins que l’aigua hagi reduït una mica i el líquid
tingui textura de salsa. Durant aquest
temps heu de treure l’espuma i el greix que suri per damunt de la salsa. Un cop tingueu la salsa llesta, passeu-la per
un colador xinès, rectifiqueu-la de sal i pebre i reserveu-la. En una paella apart, fregiu els bolets fins
que hagin perdut la seva aigua i reserveu-los.
Per acabar, traieu el cordill de la carn, talleu-la en rodanxes primes
(1/2 centímetre) i aneu-les posant dins d’una cassola. Incorporeu a la mateixa cassola els bolets i
la salsa i feu-ho coure a foc suau tot plegat 15 o 20 minuts. I ja es pot servir.
Si no
és temporada de bolets, es poden fer servir bolets confitats. Podeu fer servir aquesta recepta amb altres
peces de carn, tant de vedella com de porc o de xai.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada