VEDELLA AMB BOLETS


VEDELLA AMB BOLETS


Un clàssic de la cuina catalana que no pot faltar a cap receptari.

INGREDIENTS:

·        Una peça de rodó de la cuixa de vedella
·        2 cebes
·        1 cabeça d’alls
·        2 pastanagues
·        1 porro
·        2 tomàquets
·        Bolets variats
·        Sal, pebre, farina
·        Herbes aromàtiques (farigola, julivert, romaní i orenga)
·        Llard de porc
·        Oli d’oliva
·        Vi blanc

ELABORACIÓ:

Lligueu la peça de vedella si no us l’han venut lligada.  Prepareu una bressa tallant totes les verdures i poseu-les al fons d’una safata que pugui anar al forn.  Salpebreu la carn i poseu-la damunt de les verdures.  Poseu damunt la carn un parell de cullerades de llard de porc i un bon raig d’oli.  Per acabar, poseu-hi les herbes aromàtiques.  Poseu la safata al forn i coeu-ho a 180º durant un parell d’hores.  El temps de cocció dependrà de la mida de la peça de vedella.  Per saber si és cuita, cal punxar-la i quan no surti sang, es pot considerar feta.  Durant la cocció, gireu de tant en tant la vedella i durant la mitja hora final, regueu-ho amb el vi blanc un parell de vegades.  Un cop tingueu la carn cuita, traieu la safata del forn, aparteu la carn i deixeu que es refredi.  Poseu la safata amb les verdures damunt del foc i rostiu-les una mica més.  Quan comencin a enfosquir-se, tireu-hi dues o tres cullerades de farina, fregiu-la amb les verdures i acabeu-la d’omplir d’aigua.  Coeu-ho tot plegat fins que l’aigua hagi reduït una mica i el líquid tingui textura de salsa.  Durant aquest temps heu de treure l’espuma i el greix que suri per damunt de la salsa.  Un cop tingueu la salsa llesta, passeu-la per un colador xinès, rectifiqueu-la de sal i pebre i reserveu-la.  En una paella apart, fregiu els bolets fins que hagin perdut la seva aigua i reserveu-los.  Per acabar, traieu el cordill de la carn, talleu-la en rodanxes primes (1/2 centímetre) i aneu-les posant dins d’una cassola.  Incorporeu a la mateixa cassola els bolets i la salsa i feu-ho coure a foc suau tot plegat 15 o 20 minuts.  I ja es pot servir.

Si no és temporada de bolets, es poden fer servir bolets confitats.  Podeu fer servir aquesta recepta amb altres peces de carn, tant de vedella com de porc o de xai.



Comentaris

Les més populars