SOPA DE CEBA--CALDO SUAU DE POLLASTRE
SOPA DE CEBA
CALDO SUAU DE POLLASTRE
Sopa de Pastor:
Nom genèric d’un dels
plats tradicionals més antics de la nostra cuina, es basa en escaldar pa dur
amb aigua bullint aromatitzada amb alguna
verdura, herba aromàtica com la farigola.
És sens dubte un
plat per aprofitar el pa dur, totes les cuines antigues tenen algun plat
similar o semblant com poden ser les “migas”.
Amb l’ampliació dels
ingredients, hem arribat a plats tant nostres com la sopa torrada, amb
pilotilles o fredolics, per exemple, on amés de
millorar el contingut de la sopa
també substituïm l’aigua bullint per brou, que sempre, amés de ser mes gustós,
alimenta més.
CALDO SUAU DE POLLASTRE, XAI I VERDURES
INGREDIENTS:
ü Aigua
ü Sal
ü Herbes
pel caldo (pastanaga, porro, api, nap, fonoll)
ü Patata
ü Ceba
ü Una
carcassa de pollastre
ü Puntes
de xai
Col·loquem tots els
ingredients dins d’una olla coberts per aigua i ho fem bullir durant unes 3
hores, vigilant que no es quedi sense aigua.
En cas de fer servir olla a pressió el temps es pot reduir a 1
hora. Un cop fet ho colem i tenim
el caldo apunt.
Es de fàcil conservació,
congelat té una caducitat molt llarga,
i a la nevera dura uns 5 dies, però si
passat aquest dies no s’ha fet servir,
el fem bullir i el deixem refredar i pot
durar uns altres 5 dies i així successivament.
SOPA DE CEBA
INGREDIENTS:
ü Caldo
suau de Pollastre
ü Cebes
de Figueres
ü Mantega
ü Pa
torrat per sopa
ü Pimentó
ü Formatge
rallat (Parmesà)
ü Ou
(optatiu)
ELABORACIÓ:
Dins
d’una olla sofregirem la ceba amb la
mantega fins que estigui cuita, i després li tirarem el caldo fent –lo bullir
durant 45 min. Rectifiquem de sal segons
el nostre gust. Recordem que la ceba de
Figueres és dolça.
Al plat on ens menjarem la sopa, posarem el pa
torrat, amb el pimentó, i després li tirarem el caldo per damunt fins que quedi
cobert, després cobrirem el sobre amb el
formatge rallat i ho gratinarem al forn.
Si ens agrada, també queda molt
bo posant un ou sencer al damunt amb el formatge y gratinar-ho tot plegat. Un
cop està tot gratinat ja es pot menjar.
És un
plat molt digestiu i gustós per aquestes fredes nits d’hivern.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada