SOPA DE CEBA--CALDO SUAU DE POLLASTRE



SOPA DE CEBA
CALDO SUAU DE POLLASTRE


Sopa de Pastor:

Nom genèric d’un dels plats tradicionals més antics de la nostra cuina, es basa en escaldar pa dur amb aigua bullint aromatitzada amb alguna  verdura, herba aromàtica com la farigola.
És sens dubte un plat  per aprofitar el pa dur,  totes les cuines antigues tenen algun plat similar o semblant com poden ser les “migas”.

Amb l’ampliació dels ingredients, hem arribat a plats tant nostres com la sopa torrada, amb pilotilles o fredolics, per exemple, on amés de  millorar  el contingut de la sopa també substituïm l’aigua bullint per brou, que sempre, amés de ser mes gustós, alimenta més.


CALDO SUAU DE POLLASTRE, XAI I VERDURES


INGREDIENTS:

ü  Aigua
ü  Sal
ü  Herbes pel caldo (pastanaga, porro, api, nap, fonoll)
ü  Patata
ü  Ceba
ü  Una carcassa de pollastre
ü  Puntes de xai

Col·loquem tots els ingredients dins d’una olla coberts per aigua i ho fem bullir durant unes 3 hores, vigilant que no es quedi sense aigua.  En cas de fer servir olla a pressió el temps es pot reduir a 1 hora.  Un cop fet ho colem  i tenim  el caldo apunt.
Es de fàcil conservació, congelat   té una caducitat molt llarga, i a la nevera  dura uns 5 dies, però si passat aquest  dies no s’ha fet servir, el  fem bullir i el deixem refredar i pot durar uns altres 5 dies i així successivament.


 SOPA DE CEBA


  INGREDIENTS:

ü  Caldo suau de Pollastre
ü  Cebes de Figueres
ü  Mantega
ü  Pa torrat per sopa
ü  Pimentó
ü  Formatge rallat (Parmesà)
ü  Ou (optatiu)

 ELABORACIÓ:


Dins d’una olla sofregirem la  ceba amb la mantega fins que estigui cuita, i després li tirarem el caldo fent –lo bullir durant  45 min. Rectifiquem de sal segons el nostre gust.  Recordem que la ceba de Figueres és dolça.

Al  plat on ens menjarem la sopa, posarem el pa torrat, amb el pimentó, i després li tirarem el caldo per damunt fins que quedi cobert, després  cobrirem el sobre amb el formatge rallat i ho gratinarem al forn.  Si ens agrada,  també queda molt bo posant un ou sencer al damunt amb el formatge y gratinar-ho tot plegat. Un cop està tot gratinat ja es pot menjar.
És un plat molt digestiu i gustós per aquestes fredes nits d’hivern.
 

Comentaris

Les més populars