AGAFA-SANTS a l’estil d’en Miquel


AGAFA-SANTS a l’estil d’en Miquel

 


L’agafa-sants és un plat típic català, molt conegut a la comarca de l’Empordà. Originàriament es feia amb una truita d’ou i farina, que després s’ajuntava a la carn amb suc, o al peix, i fins i tot  la truita sola tallada a daus i amb suc.

INGREDIENTS:

Per a la truita

ü  Tres patates mitjanes
ü  5 ous
ü  una ceba
ü  sal, pebre i oli

Per a la salsa

ü  3 tomàquets madurs
ü   una cabeça d’alls
ü  un grapat d’ametlles i avellanes torrades
ü  una cullerada de pa ratllat
ü  Julivert
ü  Formatge ratllat
ü  Sal, pebre i oli

ELABORACIÓ:

Primer feu la truita:

Peleu i talleu a daus petits les patates i la ceba, i tireu-ho a una paella amb força oli no gaire calent, coent-ho a foc mitjà fins que les patates estiguin toves.  Amb l’ajut d’una cullera de fusta aixafeu-les una mica i  passeu-les per un colador per treure-li l’oli. Un cop escorregudes ajunteu-les amb els ous, que ja tindreu batuts, remenant per fer una pasta homogènia. Tireu-ho dins d’una paella antiadherent sense remenar i coeu-ho a foc mitjà uns dos o tres minuts. Tombeu la truita i la coeu-la per l’altre costat fins que trobeu que està ben cuita. Retireu-la del foc i deixeu-la refredar una mica mentre preparareu la salsa.

 Per a fer la salsa:

En  una cassola que pugui anar després al forn poseu l’oli i la cabeça d’alls.        Quan estiguin una mica cuits traieulos i incorporeu-hi el tomàquet pelat i tallat molt petit. Preparareu una picada amb les ametlles, les avellanes, els alls fregits, el julivert i la cullerada de pa ratllat. Quan  el tomàquet està a mig coure tireu-hi la picada, tot remenant i després els daus de truita. Remeneuho amb cura de no trencar la truita i quan estigui cuit el tomàquet, traieu la cassola del foc, poseu-hi  formatge ratllat al damunt i gratineu-ho.
Ja esta apunt per menjar.

Aquest és un exemple de com adequar una recepta tradicional al gust de cadascú, ànims.

 RECOMANACIONS:

Com veieu ,nosaltres variem la truita de farina per una truita de patates que m’agrada més que la de farina, però ho podeu fer amb la truita que més ens agradi.




Comentaris

Les més populars