AGAFA-SANTS a l’estil d’en Miquel
AGAFA-SANTS a l’estil d’en Miquel
L’agafa-sants és un plat
típic català, molt conegut a la comarca de l’Empordà. Originàriament es feia
amb una truita d’ou i farina, que després s’ajuntava a la carn amb suc, o al
peix, i fins i tot la truita sola
tallada a daus i amb suc.
INGREDIENTS:
Per a la truita
ü Tres
patates mitjanes
ü 5
ous
ü una
ceba
ü sal,
pebre i oli
Per a la salsa
ü 3
tomàquets madurs
ü una cabeça d’alls
ü un
grapat d’ametlles i avellanes torrades
ü una
cullerada de pa ratllat
ü Julivert
ü Formatge
ratllat
ü Sal,
pebre i oli
ELABORACIÓ:
Primer feu la truita:
Peleu i talleu a daus
petits les patates i la ceba, i tireu-ho a una paella amb força oli no gaire
calent, coent-ho a foc mitjà fins que les patates estiguin toves. Amb l’ajut d’una cullera de fusta aixafeu-les
una mica i passeu-les per un colador per
treure-li l’oli. Un cop escorregudes ajunteu-les amb els ous, que ja tindreu
batuts, remenant per fer una pasta homogènia. Tireu-ho dins d’una paella
antiadherent sense remenar i coeu-ho a foc mitjà uns dos o tres minuts. Tombeu
la truita i la coeu-la per l’altre costat fins que trobeu que està ben cuita. Retireu-la
del foc i deixeu-la refredar una mica mentre preparareu la salsa.
Per a fer la salsa:
En una cassola que pugui anar després al forn poseu
l’oli i la cabeça d’alls. Quan estiguin una mica cuits traieulos i
incorporeu-hi el tomàquet pelat i tallat molt petit. Preparareu una picada amb
les ametlles, les avellanes, els alls fregits, el julivert i la cullerada de pa
ratllat. Quan el tomàquet està a mig
coure tireu-hi la picada, tot remenant i després els daus de truita. Remeneuho
amb cura de no trencar la truita i quan estigui cuit el tomàquet, traieu la
cassola del foc, poseu-hi formatge
ratllat al damunt i gratineu-ho.
Ja esta apunt per menjar.
Aquest és un exemple de
com adequar una recepta tradicional al gust de cadascú, ànims.
RECOMANACIONS:
Com veieu ,nosaltres variem
la truita de farina per una truita de patates que m’agrada més que la de
farina, però ho podeu fer amb la truita que més ens agradi.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada