PINXO DE TONYINA FUMADA I TOMÀQUET ASSECAT


PINXO DE TONYINA FUMADA I TOMÀQUET ASSECAT


Una “delicatessen”, digna dels millors gourmets i amb una elaboració a l’abast de tothom.

INGREDIENTS:

ü  3 o 4 tomàquets madurs, tipus pera
ü  Un tall de tonyina fresca de 2 cm de gruix
ü  Sal gruixuda
ü  Sal normal
ü  Pebre negre en pols
ü  Pebre vermell dolç en pols
ü  Orenga
ü  Oli d’oliva
ü  Branques de farigola fresca
ü  Alfàbrega fresca
ü  Alls

ELABORACIÓ:

Comenceu marinant la tonyina. Prepareu una barreja de ½  kg de sal normal, ¼ de kg de sucre i dues cullerades de pebre vermell dolç i colgueu amb aquest preparat el tall de tonyina i tingueu-lo durant 12 hores, si és a la nevera, o bé 7 hores si és a temperatura ambient. Un cop passat aquest temps renteu la tonyina amb abundant aigua freda fins a treure-li tota la sal i eixugueu-la amb un drap.
Talleu la tonyina a daus, poseu-la damunt d’una safata i tireu-hi al damunt els 3 o 4 alls laminats i cobriu-ho amb les branques de farigola fresca. Cremeu la farigola amb un bufador o en el seu defecte amb un  encenedor amb força flama. Un cop estigui cremada la farigola cobriu-ho tot (sense treure les cendres) amb oli d’oliva i guardeu-ho a la nevera un mínim de 3 o 4 hores i ja tenim la tonyina fumada.
Per fer els tomàquets, talleu-los en quatre talls de forma longitudinal, traieu-los la grana i poseu-los en una safata que pugui anar al forn i sucada amb oli d’oliva, amb la part de la pela tocant la safata, Tireu al damunt dels tomàquets, sal gruixuda, orenga i pebre negre en pols. Poseu-los al forn a la temperatura mínima que pugui anar el forn (30º o 40º segons el forn) durant unes aproximadament tres hores.  Gireu-los i coeu-los unes tres hores més, vigilant que s’assequin i no es cremin.
Un cop assecats  poseu-los dins d’un pot de vidre amb alfàbrega fresca, uns grans d’all i coberts d’oli perquè es conservin.
Per muntar el pinxo poseu una llesca de pa tipus baguette, o simplement damunt d’una cullera, un tall de tomàquet, al damunt un o dos daus de tonyina i al damunt un tall d’all de marinar la tonyina o el tomàquet i  subjecteu-ho tot amb un escuradents. I ja teniu un mossec digne del millor xef de cuina.

Aquestes dues receptes, tant la tonyina com els tomàquets les podeu fer servir per separat, amb amanida o en altres plats.
Quan prepareu tomàquets podeu preparar una bona quantitat doncs es conserven molt de temps i van molt be per enriquir salses o per a acompanyar molts menjars.
Per acabar si és molt feixuc fer els tomàquets, també els podeu trobar al mercat, assecats i conservats amb sal o amb oli. No estan a tot arreu però els trobareu a botigues especialitzades en menjar italià, doncs és un menjar típic d’aquest país. Val la pena tastar-los.



 




Comentaris

Les més populars