PINXO DE TONYINA FUMADA I TOMÀQUET ASSECAT
PINXO DE TONYINA FUMADA I TOMÀQUET ASSECAT
Una “delicatessen”, digna
dels millors gourmets i amb una elaboració a l’abast de tothom.
INGREDIENTS:
ü 3
o 4 tomàquets madurs, tipus pera
ü Un
tall de tonyina fresca de 2 cm
de gruix
ü Sal
gruixuda
ü Sal
normal
ü Pebre
negre en pols
ü Pebre
vermell dolç en pols
ü Orenga
ü Oli
d’oliva
ü Branques
de farigola fresca
ü Alfàbrega
fresca
ü Alls
ELABORACIÓ:
Comenceu marinant la tonyina. Prepareu una barreja de ½ kg de sal normal, ¼ de kg de sucre i dues
cullerades de pebre vermell dolç i colgueu amb aquest preparat el tall de
tonyina i tingueu-lo durant 12 hores, si és a la nevera, o bé 7 hores si és a
temperatura ambient. Un cop passat aquest temps renteu la tonyina amb abundant
aigua freda fins a treure-li tota la sal i eixugueu-la amb un drap.
Talleu la tonyina a daus, poseu-la damunt d’una safata i tireu-hi al
damunt els 3 o 4 alls laminats i cobriu-ho amb les branques de farigola fresca.
Cremeu la farigola amb un bufador o en el seu defecte amb un encenedor amb força flama. Un cop estigui
cremada la farigola cobriu-ho tot (sense treure les cendres) amb oli d’oliva i
guardeu-ho a la nevera un mínim de 3 o 4 hores i ja tenim la tonyina fumada.
Per fer els tomàquets, talleu-los en quatre talls de forma longitudinal,
traieu-los la grana i poseu-los en una safata que pugui anar al forn i sucada
amb oli d’oliva, amb la part de la pela tocant la safata, Tireu al damunt dels
tomàquets, sal gruixuda, orenga i pebre negre en pols. Poseu-los al forn a la
temperatura mínima que pugui anar el forn (30º o 40º segons el forn) durant
unes aproximadament tres hores. Gireu-los
i coeu-los unes tres hores més, vigilant que s’assequin i no es cremin.
Un cop assecats poseu-los dins
d’un pot de vidre amb alfàbrega fresca, uns grans d’all i coberts d’oli perquè
es conservin.
Per muntar el pinxo poseu una llesca de pa tipus baguette, o simplement
damunt d’una cullera, un tall de tomàquet, al damunt un o dos daus de tonyina i
al damunt un tall d’all de marinar la tonyina o el tomàquet i subjecteu-ho tot amb un escuradents. I ja
teniu un mossec digne del millor xef de cuina.
Aquestes dues receptes, tant la tonyina com els tomàquets les podeu fer
servir per separat, amb amanida o en altres plats.
Quan prepareu tomàquets podeu preparar una bona quantitat doncs es
conserven molt de temps i van molt be per enriquir salses o per a acompanyar
molts menjars.
Per acabar si és molt feixuc fer els tomàquets, també els podeu trobar
al mercat, assecats i conservats amb sal o amb oli. No estan a tot arreu però
els trobareu a botigues especialitzades en menjar italià, doncs és un menjar
típic d’aquest país. Val la pena tastar-los.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada