ESCUDELLA I CARN D’OLLA


ESCUDELLA  I CARN D’OLLA


Potser el plat més emblemàtic de la cuina catalana, no podia faltar al nostre receptari.

INGREDIENTS:

  •   un tros de costella de vedella
  •   un tros de pit de xai
  •   1 botifarra negra
  •   1 botifarra blanca
  •   2 talls de cansalada viada
  •   1 careta de porc
  •   1 peu de porc
  •   1 tros de cua de porc
  •   2 o 3 ossos d’espinada
  •   1 tros d’os de pernil
  •   1 quarter de gallina  o de pollastre
  •   3 patates
  •   1 ceba
  •   2 pastanagues
  •   1 branca d’api
  •   Xirivia
  •   Nap
  •   Porro
  •   Cigrons remullats
  •   2 o 3 fulles de bledes

Per a l’escudella:

  •   100 gr. d’arròs
  •   100 gr. de fideus

Per a la pilota:

  •   100 g de carn de vedella picada
  •   200 g de carn de porc picada
  •   1 gra d’all picat petit
  •   Julivert picat petit
  •   1 ou
  •   Sal i pebre
  •   Molla de pa  sucada en llet
  •   Farina de galeta

ELABORACIÓ:

En una olla amb aigua freda, poseu els diferents tipus de carn, menys les botifarres i la pilota. Feu-les bullir una hora, aneu escumant tot sovint, afegiu-hi els cigrons. Al cap d’un hora incorporeu-hi totes les verdures menys les patates i la ceba i deixeu-ho coure tot plegat una altra hora.
Mentrestant, feu la pilota. Barregeu tots els ingredients i treballeu-los fins que quedin ben lligats, formeu les pilotes (una de gran o varies de petites), enfarineu-les i reserveu-les.     Quan el caldo porti unes tres hores al foc, afegiu-hi les patates, la ceba, les botifarres i la pilota.  Deixeu-ho coure tot 0plegat una mitja hora més, i ja el tenim llest.
Separeu el brou per a fer l’escudella.  Poseu-lo a bullir en una olla i tireu-hi l’arròs i els fideus.  Quan estiguin cuits, afegiu-hi una mica de pastanaga, unes fulles de bleda, uns quants cigrons i patata.  Totes aquestes verdures són de les que heu utilitzat per a fer el brou.  Feu-ho bullir tot plegat uns cinc minuts, i ja es pot servir.
Serviu la carn i la resta de verdures a part.

RECOMANACIONS:

Les bledes es poden substituir per col i els cigrons per mongetes.
La pilota es pot aromatitzar amb una mica de canyella i fins i tot posar-hi uns pinyons.
Per nadal i per festes, l’escudella es fa amb galets sols o farcits de carn.
Si al brou, amb les carns, hi afegim una mica de sagí o bé ossos blancs de porc, aconseguirem un brou més blanc.
També s’hi pot afegir les crestes, els pedrers, els colls, les potes i altres menuts d’aviram.

Comentaris

Les més populars