ESCUDELLA I CARN D’OLLA
ESCUDELLA I CARN D’OLLA
Potser el plat més emblemàtic de la cuina catalana,
no podia faltar al nostre receptari.
INGREDIENTS:
- un tros de costella de vedella
- un tros de pit de xai
- 1 botifarra negra
- 1 botifarra blanca
- 2 talls de cansalada viada
- 1 careta de porc
- 1 peu de porc
- 1 tros de cua de porc
- 2 o 3 ossos d’espinada
- 1 tros d’os de pernil
- 1 quarter de gallina o de pollastre
- 3 patates
- 1 ceba
- 2 pastanagues
- 1 branca d’api
- Xirivia
- Nap
- Porro
- Cigrons remullats
- 2 o 3 fulles de bledes
Per a l’escudella:
- 100 gr. d’arròs
- 100 gr. de fideus
Per a la pilota:
- 100 g de carn de vedella picada
- 200 g de carn de porc picada
- 1 gra d’all picat petit
- Julivert picat petit
- 1 ou
- Sal i pebre
- Molla de pa sucada en llet
- Farina de galeta
ELABORACIÓ:
En una olla amb aigua freda, poseu els diferents
tipus de carn, menys les botifarres i la pilota. Feu-les bullir una hora, aneu
escumant tot sovint, afegiu-hi els cigrons. Al cap d’un hora incorporeu-hi
totes les verdures menys les patates i la ceba i deixeu-ho coure tot plegat una
altra hora.
Mentrestant, feu la pilota. Barregeu tots els
ingredients i treballeu-los fins que quedin ben lligats, formeu les pilotes
(una de gran o varies de petites), enfarineu-les i reserveu-les. Quan el caldo porti unes tres hores al foc,
afegiu-hi les patates, la ceba, les botifarres i la pilota. Deixeu-ho coure tot 0plegat una mitja hora
més, i ja el tenim llest.
Separeu el brou per a fer l’escudella. Poseu-lo a bullir en una olla i tireu-hi
l’arròs i els fideus. Quan estiguin cuits,
afegiu-hi una mica de pastanaga, unes fulles de bleda, uns quants cigrons i
patata. Totes aquestes verdures són de
les que heu utilitzat per a fer el brou.
Feu-ho bullir tot plegat uns cinc minuts, i ja es pot servir.
Serviu la carn i la resta de verdures a part.
RECOMANACIONS:
Les
bledes es poden substituir per col i els cigrons per mongetes.
La
pilota es pot aromatitzar amb una mica de canyella i fins i tot posar-hi uns
pinyons.
Per
nadal i per festes, l’escudella es fa amb galets sols o farcits de carn.
Si al
brou, amb les carns, hi afegim una mica de sagí o bé ossos blancs de porc,
aconseguirem un brou més blanc.
També
s’hi pot afegir les crestes, els pedrers, els colls, les potes i altres menuts
d’aviram.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada