GRATINAT DE GALETS DE NADAL FARCITS DE BOLETS


 

GRATINAT DE GALETS DE NADAL FARCITS DE BOLETS

Una forma diferent d’aprofitar els galets grans, típics de l’escudella de Nadal, molt adient per a les taules d’aquests pròxims dies de festa.

 

INGREDIENTS:

ü  500 g de galets grans per a escudella

ü  Formatge ratllat

Per al farcit:

ü  200 g de bolets variats

ü  100 g de mató

ü  all i julivert picat

ü  Sal, pebre

Per a la beixamel:

ü  1 cullerada de farina

ü  1 cullerada de mantega

ü  1 cullerada de farina de ceps

ü  ½ l. de llet

ü  Sal, pebre

ü  Nou moscada en pols

 

ELABORACIÓ:

Primer coeu els galets amb aigua bullent abundant i una mica de sal, durant el temps que indiqui el fabricant, fins que estiguin “al dente”. Després refredeu-los amb aigua freda i les reserveu-los.

Per a fer el farcit,  salpebreu i fregiu els bolets amb una mica d’all i julivert, fins que perdin l’aigua. Després retireu-los del foc i passeu-los per la picadora. Passeu també el mató per la picadora i barregeu-lo amb els bolets fins que sigui una pasta homogènia. Rectifiqueu de sal i pebre i reserveu.

Per a fer la beixamel, escalfeu la llet en un pot fins que estigui a punt de bullir. En un altre pot desfeu la mantega, afegiu-hi la farina, la farina de ceps, la nou moscada i el pebre, i remeneu fins a tenir una crema. Coeu-la uns 2 minuts i afegiu-hi la llet calenta sense deixar de remenar per evitar que es facin grumolls. Rectifiqueu de sal i pebre i coeu-ho tot plegat uns dos minuts més fins que tingui una consistència de crema.

Per acabar i amb l’ajut d’una mànega pastissera, aneu omplint els galets amb la crema de bolets i mató, poseu una mica de beixamel en una plata que pugui anar al forn, al damunt els galets farcits, a continuació cobriu-lo tot amb la resta de beixamel i poseu al damunt una bona capa de formatge ratllat. Després escalfeu-ho i gratineu-ho al forn, i ja es poden menjar.

 



RECOMANACIONS:

Si voleu donar un toc exquisit al gratinat, feu servir formatge serrat d’ovella sec i abans de posar-hi el formatge ratlleu al damunt una mica de tòfona.  El resultat és espectacular.  

Encara quedaran millor si coeu els galets amb brou. Podeu aprofitar quan feu escudella de Nadal per retirar-ne uns galets, quan estiguin al dente, per després farcir-los  per fer aquest plat. Si ho feu així, no els renteu amb aigua freda després de bullir-los.

Evidentment, el farcit el podeu fer al vostre gust, com si fossin canelons. 

 

 

Comentaris

Les més populars