GRATINAT DE GALETS DE NADAL FARCITS DE BOLETS
GRATINAT DE GALETS DE NADAL FARCITS DE BOLETS
Una
forma diferent d’aprofitar els galets grans, típics de l’escudella de Nadal,
molt adient per a les taules d’aquests pròxims dies de festa.
INGREDIENTS:
ü 500
g de galets grans per a escudella
ü Formatge
ratllat
Per al farcit:
ü 200
g de bolets variats
ü 100
g de mató
ü all
i julivert picat
ü Sal,
pebre
Per a la beixamel:
ü 1
cullerada de farina
ü 1
cullerada de mantega
ü 1
cullerada de farina de ceps
ü ½
l. de llet
ü Sal,
pebre
ü Nou
moscada en pols
ELABORACIÓ:
Primer
coeu els galets amb aigua bullent abundant i una mica de sal, durant el temps
que indiqui el fabricant, fins que estiguin “al dente”. Després refredeu-los
amb aigua freda i les reserveu-los.
Per
a fer el farcit, salpebreu i fregiu els bolets amb una mica d’all i
julivert, fins que perdin l’aigua. Després retireu-los del foc i passeu-los per
la picadora. Passeu també el mató per la picadora i barregeu-lo amb els bolets
fins que sigui una pasta homogènia. Rectifiqueu de sal i pebre i reserveu.
Per
a fer la beixamel, escalfeu la llet en un pot fins que estigui a punt de
bullir. En un altre pot desfeu la mantega, afegiu-hi la farina, la farina de
ceps, la nou moscada i el pebre, i remeneu fins a tenir una crema. Coeu-la uns
2 minuts i afegiu-hi la llet calenta sense deixar de remenar per evitar que es
facin grumolls. Rectifiqueu de sal i pebre i coeu-ho tot plegat uns dos minuts
més fins que tingui una consistència de crema.
Per
acabar i amb l’ajut d’una mànega pastissera, aneu omplint els galets amb la
crema de bolets i mató, poseu una mica de beixamel en una plata que pugui anar
al forn, al damunt els galets farcits, a continuació cobriu-lo tot amb la resta
de beixamel i poseu al damunt una bona capa de formatge ratllat. Després
escalfeu-ho i gratineu-ho al forn, i ja es poden menjar.
RECOMANACIONS:
Si
voleu donar un toc exquisit al gratinat, feu servir formatge serrat d’ovella sec i abans de posar-hi
el formatge ratlleu al damunt una mica de tòfona. El resultat és
espectacular.
Encara
quedaran millor si coeu els galets amb brou. Podeu aprofitar quan feu escudella
de Nadal per retirar-ne uns galets, quan estiguin al dente, per després
farcir-los per fer aquest plat. Si ho
feu així, no els renteu amb aigua freda després de bullir-los.
Evidentment,
el farcit el podeu fer al vostre gust, com si fossin canelons.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada