PASTÍS DE QUARESMA


PASTÍS DE QUARESMA


Comencem les aportacions al ritual gastronòmic de la quaresma.
        

INGREDIENTS:

  •   ¼ de kg. de bacallà dessalat i esqueixat
  •   ¼ de kg. de patata
  •   3 cullerades de pinyons
  •   3 cullerades de panses seques
  •   10 ous
  •   Oli d’oliva
  •   4 cullerades de sofregit de tomàquet i ceba
  •   5 cullerades de salsa beixamel
  •   1 got de vi blanc
  •   Formatge ratllat per a gratinar
  •   Sal i pebre


ELABORACIÓ:

Poseu les panses a rehidratar en un  got amb vi blanc, durant unes dues hores.  Torreu els pinyons en una paella amb un rajolinet d’oli i reserveu-los.  Confiteu les patates: peleu-les i talleu-les a daus petits.  Cobriu-les amb oli fred i poseu-les a foc suau fins que estiguin toves, entre 20 minuts i mitja hora.  Escorreu-les i reserveu-les.  Deixeu-les refredar.  En un bol, poseu les patates, el bacallà esqueixat i els ous.  Bateu-ho amb una batedora elèctrica.  Un cop batut, rectifiqueu de sal i pebre i afegiu-hi els pinyons i les panses.  Remeneu-ho tot perquè quedi ben repartit i poseu-ho en un motllo que pugui anar al forn.  Coeu-ho a 180º aproximadament mitja hora.  Deixeu-lo refredar i un cop fred, desemmotlleu-ho.  Talleu una porció, obriu-la per la meitat i poseu-hi el sofregit de tomàquet al mig.  Cobriu tot el pastís amb beixamel.  Poseu formatge al damunt i gratineu-ho.  Serviu calent.

RECOMANACIONS:

Depenent de la forma del motllo, el pastís us quedarà més gruixut o més prim.  En cas que us quedi prim, feu servir dues porcions, una sobre l’altra i amb el sofregit al mig, abans de colgar-ho amb la beixamel.
Perquè sigui més fàcil desemmotllar-lo, us recomano que folreu el motllo amb paper d’anar al forn.

Comentaris

Les més populars