MARMITAKO
MARMITAKO
Una
recepta emblemàtica de la cuina basca. Com totes les receptes tradicionals té
moltes formes diferents, però aquesta és per a llepar-se els dits.
INGREDIENTS:
- 1
kg de llom de tonyina sense espines
- 1
kg de patates
- 3
o 4 grans d’all
- 3
Pebrots verds italians
- 1
ceba de figueres gran
- 2
tomàquets madurs
- 2
fulles de llorer
- 2
culleradetes de polpa de nyora
- Fumet
- 1
got de vi blanc
- Pebre
vermell
- 1
bitxo (optatiu)
- Oli
d’oliva, sal i pebre
ELABORACIÓ:
Prepareu les patates:
Peleu-les
i feu-les trossos mitjans sense tallar-les amb el ganivet sinó trencant-les,
perquè deixin anar millor el seu midó i ens ajudin a lligar la salsa.
Reserveu-les.
Tireu
un bon raig d’oli en una cassola i fregiu els alls. Quan comencin a agafar color tireu-hi la ceba
i els pebrots tot tallat petit. Coeu-ho a foc mitjà i tapat, fins que la ceba
comenci a estar transparent. Afegiu-hi el tomàquet, pelat, sense llavors i
tallat a dauets. Quan el tomàquet estigui cuit, incorporeu-hi les dues
cullerades de polpa de nyora, el llorer, el vi blanc, el pebre vermell i el bitxo (si decidiu posar-ne). Remeneu-ho i
coeu-ho fins que el vi blanc hagi reduït.
Poseu
a la cassola les patates que teníeu reservades, sofregiu-les una mica amb tota la
salsa i cobriu-les amb fumet. Rectifiqueu
de sal i pebre i coeu-ho tot plegat a foc mitjà uns 25 minuts, fins que les
patates siguin toves.
Talleu
la tonyina a daus de 4 o 5 cm, salpebreu-los, i quan tingueu les patates
cuites, afegiu la tonyina a la cassola. Coeu-ho tapat ½ minut, retireu la cassola del
foc i manteniu-la tapada un minut més per acabar de coure la tonyina.
RECOMANACIONS:
Les
receptes basques fan servir els pebrots “choriceros”, podríem dir que l’he
catalanitzat amb les Nyores.
Normalment
es fa amb aigua però l’aportació del fumet, potencia el sabor i dóna un toc de
plat mariner.
Si
a més de trencar les patates en lloc de tallar-les, també les punxeu, encara
facilitareu més que el midó lligui la salsa.
És
un plat per menjar amb suc, vigileu que no quedi sec, ni la tonyina gaire cuita.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada