MARMITAKO


MARMITAKO


Una recepta emblemàtica de la cuina basca. Com totes les receptes tradicionals té moltes formes diferents, però aquesta és per a llepar-se els dits.

INGREDIENTS:

  •   1 kg de llom de tonyina sense espines
  •   1 kg de patates
  •   3 o 4 grans d’all
  •   3 Pebrots verds italians
  •   1 ceba de figueres gran
  •   2 tomàquets madurs
  •   2 fulles de llorer
  •   2 culleradetes de polpa de nyora
  •   Fumet
  •   1 got de vi blanc
  •   Pebre vermell
  •   1 bitxo (optatiu)
  •   Oli d’oliva, sal i pebre

ELABORACIÓ:

Prepareu les patates:

Peleu-les i feu-les trossos mitjans sense tallar-les amb el ganivet sinó trencant-les, perquè deixin anar millor el seu midó i ens ajudin a lligar la salsa.
Reserveu-les.
Tireu un bon raig d’oli en una cassola i fregiu els alls.  Quan comencin a agafar color tireu-hi la ceba i els pebrots  tot tallat petit.  Coeu-ho a foc mitjà i tapat, fins que la ceba comenci a estar transparent. Afegiu-hi el tomàquet, pelat, sense llavors i tallat a dauets. Quan el tomàquet estigui cuit, incorporeu-hi les dues cullerades de polpa de nyora, el llorer, el vi blanc, el pebre vermell i  el bitxo (si decidiu posar-ne). Remeneu-ho i coeu-ho fins que el vi blanc hagi reduït.
Poseu a la cassola les patates que teníeu reservades, sofregiu-les una mica amb tota la salsa i cobriu-les amb fumet.  Rectifiqueu de sal i pebre i coeu-ho tot plegat a foc mitjà uns 25 minuts, fins que les patates siguin toves.
Talleu la tonyina a daus de 4 o 5 cm, salpebreu-los, i quan tingueu les patates cuites, afegiu la tonyina a la cassola.  Coeu-ho tapat ½ minut, retireu la cassola del foc i manteniu-la tapada un minut més per acabar de coure la tonyina.

RECOMANACIONS:

Les receptes basques fan servir els pebrots “choriceros”, podríem dir que l’he catalanitzat amb les Nyores.
Normalment es fa amb aigua però l’aportació del fumet, potencia el sabor i dóna un toc de plat mariner.
Si a més de trencar les patates en lloc de tallar-les, també les punxeu, encara facilitareu més que el midó lligui la salsa.
És un plat per menjar amb suc, vigileu que no quedi sec, ni la tonyina gaire cuita.
 




Comentaris

Les més populars