FRICANDÓ DE VEDELLA AMB MOIXERNONS
FRICANDÓ DE VEDELLA AMB MOIXERNONS
Un dels plats més emblemàtics de la cuina
tradicional catalana, que no pot faltar a cap receptari.
INGREDIENTS:
- 500 gr. de carn de vedella tallada a filets
- 4 tomàquets mitjans
- 2 cebes
- 100 gr. de moixernons
- 2 gots de vi ranci
- 2 l. de brou vegetal o aigua
- Farina
- Oli d’oliva, sal i pebre
Per a la picada
- 2 grans d’all
- 2 carquinyolis
- 10-15 ametlles torrades
- 10-15 avellanes torrades
- Julivert
- 1/2 presa de xocolata negra
ELABORACIÓ:
Poseu a rehidratar els moixernons amb aigua durant
unes tres hores.
Si cal, netegeu la carn del greix que pugui portar. Salpebreu-la, enfarineu-la i fregiu-la
lleugerament en una cassola amb un raig
d’oli. Reserveu-la damunt de paper de cuina per treure l’oli que pugui tenir de
més.
A la mateixa cassola fregiu, a foc lent i tapada,
la ceba tallada molt petita. Quan sigui
transparent, afegiu-hi el tomàquet, pelat, sense grana i tallat petit, coeu-ho
tot plegat fins que el tomàquet estigui llest,
incorporeu-hi el vi ranci i deixeu reduir uns minuts. Ara ja podeu incorporar a la cassola la carn, el brou i l’aigua de
rehidratar el moixernons i que cogui tot plegat uns 45 minuts.
Passat aquest temps afegiu-hi el bolets i continueu
coent-ho 15 minuts més. Mentrestant
podeu fer la picada: poseu tots els ingredients en un morter i piqueu-los fins
que tinguin la textura d’una polpa fina.
Diluïu-la amb una mica del suc de la cassola. Quan hagi passat el temps de cocció dels
bolets, incorporeu la picada a la cassola i coeu-ho tot plegat uns cinc minuts
més. I ja es pot menjar.
RECOMANACIONS:
Com tots els estofats, és un plat que guanya si es
menja l’endemà.
Com tots els plats tradicionals, podeu trobar
moltes receptes de fricandó: amb verdures, amb més bolets, amb conyac, amb vi
blanc, totes són delicioses, però jo he triat aquesta per la seva simplicitat i
perquè sens dubte la utilització del vi ranci i la picada la fa molt nostra.
Si no teniu moixernons, també són molt adients els
camagrocs.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada