FRICANDÓ DE VEDELLA AMB MOIXERNONS


FRICANDÓ DE VEDELLA AMB MOIXERNONS


Un dels plats més emblemàtics de la cuina tradicional catalana, que no pot faltar a cap receptari.

INGREDIENTS:

  •   500 gr. de carn de vedella tallada a filets
  •   4 tomàquets mitjans 
  •   2 cebes
  •   100 gr. de moixernons
  •   2 gots de vi ranci
  •   2 l. de brou vegetal o aigua
  •   Farina
  •   Oli d’oliva, sal i pebre

Per a la picada

  •   2 grans d’all
  •   2 carquinyolis
  •   10-15 ametlles torrades
  •   10-15 avellanes torrades
  •   Julivert
  •   1/2 presa de xocolata negra

ELABORACIÓ:

Poseu a rehidratar els moixernons amb aigua durant unes tres hores.
Si cal, netegeu la carn del greix que pugui portar.  Salpebreu-la, enfarineu-la i fregiu-la lleugerament  en una cassola amb un raig d’oli. Reserveu-la damunt de paper de cuina per treure l’oli que pugui tenir de més.
A la mateixa cassola fregiu, a foc lent i tapada, la ceba tallada molt petita.  Quan sigui transparent, afegiu-hi el tomàquet, pelat, sense grana i tallat petit, coeu-ho tot plegat fins que el tomàquet estigui llest,  incorporeu-hi el vi ranci i deixeu reduir uns minuts.  Ara ja podeu incorporar  a la cassola la carn, el brou i l’aigua de rehidratar el moixernons i que cogui tot plegat uns 45 minuts.
Passat aquest temps afegiu-hi el bolets i continueu coent-ho 15 minuts més.  Mentrestant podeu fer la picada: poseu tots els ingredients en un morter i piqueu-los fins que tinguin la textura d’una polpa fina.  Diluïu-la amb una mica del suc de la cassola.  Quan hagi passat el temps de cocció dels bolets, incorporeu la picada a la cassola i coeu-ho tot plegat uns cinc minuts més.  I ja es pot menjar.

RECOMANACIONS:

Com tots els estofats, és un plat que guanya si es menja l’endemà.
Com tots els plats tradicionals, podeu trobar moltes receptes de fricandó: amb verdures, amb més bolets, amb conyac, amb vi blanc, totes són delicioses, però jo he triat aquesta per la seva simplicitat i perquè sens dubte la utilització del vi ranci i la picada la fa molt nostra.
Si no teniu moixernons, també són molt adients els camagrocs.




Comentaris

Les més populars