GRATINAT DE PATATES, BRÒQUIL I CALÇOTS AMB PESTO ROSSO
GRATINAT DE PATATES, BRÒQUIL I CALÇOTS AMB PESTO ROSSO
Aprofitem
el temps de calçots per a crear noves combinacions, avui amb una salsa italiana
no gaire coneguda.
INGREDIENTS:
- 4
patates mitjanes
- Unes
quantes flors de bròquil
- 6
o 7 calçots
- Formatge
ratllat per a gratinar
Per a la beixamel :
- 1/2
l. de llet
- 1
cullerada de farina
- 1
cullerada de mantega
- 1/2
copa de xerès sec
- Sal,
pebre, nou moscada
Per a fer el “pesto rosso”:
- 6
tomàquets dessecats i conservats en oli
- Un
gra d’all
- 7
o 8 fulles d’alfàbrega fresca
- Un
bitxo picant
- 2
cullerades de formatge parmesà ratllat
- Una
cullerada de tàperes
- Una
mica de vinagre balsàmic de Mòdena
- Un
mica de sal
- Oli
d’oliva
ELABORACIÓ:
Feu
el plat en diferents parts.
Per
a fer la beixamel, poseu la mantega en un pot al foc. Quan estigui desfeta, afegiu-hi la farina, remeneu i quan tot
plegat comenci a fer bombolles incorporeu-hi el xerès. Un cop estigui tot ben emulsionat tireu-hi la
llet calenta i remeneu enèrgicament perquè no es facin grumolls. Rectifiqueu de sal i pebre i coeu-ho tot
plegat uns 5 minuts fins que tingui la textura desitjada i reserveu-la.
Per
a fer el “pesto rosso” agafeu tots els ingredients, poseu-los en un bol per a
batedora mecànica i tritureu-ho, afegint l’oli com si féssiu una maionesa, fins
obtenir una crema espessa i uniforma. Rectifiqueu-la de sal i reserveu-la.
Ara
bulliu la verdura per separat, ja que tenen diferents temps de cocció
Netegeu
els calçots deixant nomes la part que es menja. Bulliu-los amb aigua i sal
durant uns 4 o 5 minuts vigilant que no es desfacin. Traieu-los de l’aigua i reserveu-los.
Amb
la mateixa aigua, bulliu les flors de bròquil durant uns 10 minuts i reserveu-les. Per acabar, coeu
les patates amb pela fins que estiguin cuites, aproximadament uns 25 minuts. Un
cop estiguin tèbies, les podreu pelar i tallar a llesques d’un cm. de gruix.
Prepareu
una safata per anar al forn. Cobriu la base amb una capa de beixamel. Al damunt
feu un llit de patates, al damunt els calçots i al voltant aneu-hi col·locant
les flors de bròquil. Cobriu-ho tot amb la resta de la beixamel. Aneu
col·locant al damunt i repartit per tota la safata, culleradetes de pesto rosso.
Per acabar cobriu-ho tot amb formatge per a gratinar.
Escalfeu-ho
al forn de 200º uns 5 minuts i per acabar gratineu-ho fins que agafi color
daurat i serviu-ho calent.
Podeu
gratinar-ho en racions individuals, sempre serà
més fàcil de servir.
El
pesto rosso podeu substituir-lo per salsa de calçots o, si no teniu temps per preparar-lo,
també el podeu comprar fet, al mercat en teniu alguns de molta qualitat.
El
mateix dic de les verdures, les podeu substituir per les que vulgueu, però està
molt bé aprofitar el temps de calçots.
Vigileu
amb la cocció dels calçots, si us passeu, es desfaran.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada