GRATINAT DE PATATES, BRÒQUIL I CALÇOTS AMB PESTO ROSSO

 

GRATINAT DE PATATES, BRÒQUIL I CALÇOTS AMB PESTO ROSSO

Aprofitem el temps de calçots per a crear noves combinacions, avui amb una salsa italiana no gaire coneguda.

INGREDIENTS:

  •   4 patates mitjanes
  •   Unes quantes flors de bròquil
  •   6 o 7 calçots
  •   Formatge ratllat per a gratinar

Per a la beixamel :

  •   1/2 l. de llet
  •   1 cullerada de farina
  •   1 cullerada de mantega
  •   1/2 copa de xerès sec
  •   Sal, pebre, nou moscada

Per a fer el “pesto rosso”:

  •   6 tomàquets dessecats i conservats en oli
  •   Un gra d’all
  •   7 o 8 fulles d’alfàbrega fresca
  •   Un bitxo picant
  •   2 cullerades de formatge parmesà ratllat
  •   Una cullerada de tàperes
  •   Una mica de vinagre balsàmic de Mòdena
  •   Un mica de sal
  •   Oli d’oliva

ELABORACIÓ:

Feu el plat en diferents parts.

Per a fer la beixamel, poseu la mantega en un pot al foc.  Quan estigui desfeta,  afegiu-hi la farina, remeneu i quan tot plegat comenci a fer bombolles incorporeu-hi el xerès.  Un cop estigui tot ben emulsionat tireu-hi la llet calenta i remeneu enèrgicament perquè no es facin grumolls.  Rectifiqueu de sal i pebre i coeu-ho tot plegat uns 5 minuts fins que tingui la textura desitjada i reserveu-la.

Per a fer el “pesto rosso” agafeu tots els ingredients, poseu-los en un bol per a batedora mecànica i tritureu-ho, afegint l’oli com si féssiu una maionesa, fins obtenir una crema espessa i uniforma. Rectifiqueu-la  de sal i reserveu-la.

Ara bulliu la verdura per separat, ja que tenen diferents temps de cocció

Netegeu els calçots deixant nomes la part que es menja. Bulliu-los amb aigua i sal durant uns 4 o 5 minuts vigilant que no es desfacin. Traieu-los  de l’aigua i reserveu-los.

Amb la mateixa aigua, bulliu les flors de bròquil durant uns  10 minuts i reserveu-les. Per acabar, coeu les patates amb pela fins que estiguin cuites, aproximadament uns 25 minuts. Un cop estiguin tèbies, les podreu pelar i tallar a llesques d’un cm. de gruix.

Prepareu una safata per anar al forn. Cobriu la base amb una capa de beixamel. Al damunt feu un llit de patates, al damunt els calçots i al voltant aneu-hi col·locant les flors de bròquil. Cobriu-ho tot amb la resta de la beixamel. Aneu col·locant al damunt i repartit per tota la safata, culleradetes de pesto rosso. Per acabar cobriu-ho tot amb formatge per a gratinar.

Escalfeu-ho al forn de 200º uns 5 minuts i per acabar gratineu-ho fins que agafi color daurat i serviu-ho calent.


Podeu gratinar-ho en racions individuals, sempre serà  més fàcil de servir.

El pesto rosso podeu substituir-lo per salsa de calçots o, si no teniu temps per preparar-lo, també el podeu comprar fet, al mercat en teniu alguns de molta qualitat.  

El mateix dic de les verdures, les podeu substituir per les que vulgueu, però està molt bé aprofitar el temps de calçots. 

Vigileu amb la cocció dels calçots, si us passeu, es desfaran.

 

 

 

 

Comentaris

Les més populars